Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, vermoedelijk in 1891 deels afgebroken en verbouwd tot twee woningen met aanhorigheden zie kadastrale gegevens.

In 1904 wordt het huidige nummer 2 gebouwd, tot 1938 herberg "In den aap". Dubbelhuis met eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevel. Bepleisterd en witgeschilderd voormalig naambord. Getoogde muuropeningen onder strek; bewaard schrijnwerk.

Nummer 4. Gewitte verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) ; gecementeerde plint. Vermoedelijk opgetrokken circa 1891 en in 1904 deels vermeld als werkhuis. Vermoedelijk verbouwd tot woning in 1926. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Nummers 6-8. Dwars op de straat ingeplant volume van circa 1891. Twee enkelhuizen met gewitte verankerde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Sint-Denijs, 6de afdeling, sectie C, 2de blad, perceelnr. 859.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1891/35, 1904/40, 1926/16.
  • WITDOUCK R., Herbergen en herbergleven in Sint-Denijs (1768-1999), Sint-Denijs, 1999, p. 55.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie