is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met gesloten opstelling
Deze vaststelling was geldig van tot
Sterk verbouwde hoeve, met gesloten opstelling afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). In 1883 wordt de hoeve uitgebreid met een zuidelijke vleugel en bakhuisje. In 1889 wordt de hoeve sterk verbouwd zie jaartal in zijpuntgevel woonhuis en kadastrale gegevens. De oostelijke vleugel wordt afgebroken en het woonhuis en zuidelijke gevel worden verbouwd. In 1957 wordt in het oosten een loods opgetrokken. In 1974 wordt het bakhuisje afgebroken en wordt de oostelijke en zuidelijke vleugel sterk uitgebreid en krijgt de hoeve grotendeels haar huidig uitzicht.
Verankerde gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plint, onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Aan de straat gelegen stalvleugel met centrale poortdoorgang naar het deels verhard erf. Rondbogige poortdoorgang met houten poort. Ten noorden boerenwoning op T-vormige plattegrond, gedateerd 1889 in rechterzijgevel door verhoogd baksteenmetselwerk. Erfgevel met aangepaste muuropeningen. Ten zuiden verbouwde stalvleugel met recente uitbreiding (1974) en ten oosten loods.
Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De boerenwoning is gesloopt en vervangen door nieuwbouw.