Waterhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterhoeve

Beschrijving

Historische hoeve "Waterhoeve". Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als hoeve met losse bestanddelen; de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) toont een gesloten opstelling.

Nu hoeve met semigesloten opstelling door recente verbouwing. Gewitte verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond deels gekasseid en deels gekiezeld erf. Ten noorden boerenwoning gedateerd 1740 door verheven baksteenmetselwerk in zijpuntgevel met aandak; muurnisje. Getoogde vensters met diefijzers; deels aangepast. Rechts, later ingebrachte garage. Bakstenen stoep. Ten westen poortgebouw met aansluitende stalvleugel van recentere datum. Ten oosten, dwarsschuur met vernieuwde dakconstructie en uitgebreid aan voor- en achterzijde met nieuwbouw. Centrale korfbogige poortdoorgang onder roodgeschilderd druiplijstje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie