Pastorie

Beschrijving

Voormalige pastorie, later gemeentelijke bibliotheek. Aan de straat afgezet door gecementeerd bakstenen muurtje. Verankerde baksteenbouw gedateerd 1731 zie muurankers; vroeg 20ste-eeuwse gecementeerde voorgevel.

De eerste pastorie van Sint-Denijs, wordt gebouwd voor 1600 en is gevestigd aan de huidige Sint-Denijsplaats. In 1601 wordt een nieuwe pastorie opgericht door de kerkfabriek en de tiendheffers van Sint-Denijs. In 1621 wordt de toenmalige pastorie uitgebreid met een schuurtje om de "tienden" in onder te brengen. In 1640 wordt de pastorie als volgt beschreven: "een stenen huis ghedeckt met teghelen ghereserweert de zuytwest zijde die ghedeckt is met stro". In 1731 wordt de pastorie afgebroken en wordt op dezelfde plaats de nieuwe huidige pastorie opgetrokken. Rechthoekig volume met dwarse uitbouw (T-plattegrond) al te herkennen op het landboek van Sint-Denijs-Doornikse van 1779. De pastorie wordt als volgt vermeld: "Le Presbytère de Saint-Genois, tenant du Levant à la ruelle vulgairemant dite 't caffé straetjen comprise à moitié, du midy au cimitière, d'occident compris la haie au terrain de la maison d'église et pauvres de Saint-Genois ou demeure la vicaire, à jaen vandeputte et à Gabriel de sauw, du Nord compris la motié..."

Bij het verbreden van de huidige Rodewilgenstraat in 1876 wordt een strook van de tuin van de pastorie ingenomen. In 1912 wordt naast de bestaande pastorie een nieuwe pastorie gebouwd (zie nummer 3). De oude pastorie doet vanaf dan dienst als onderpastorie.

Voor de woning stoep van natuurstenen plavuizen. Dubbelhuis van vijf + twee traveeën en één bouwlaag. Pannen zadeldak. Twee linkertraveeën onder geknikt zadeldak. Twee klimmende dakkapellen. Rechthoekige vensters met 19de-eeuwse of vroeg 20ste-eeuwse rolluikkasten; T-ramen. Verdiepte deur met omlijsting van arduinen hoekblokken. Getralied bovenlicht. Boven de deur natuursteen met inscriptie (deels onleesbaar): "GHEMAECKT DOOR HEER ENDE MEESTER L. VERWEE, PR. VAN ST.-DENIJS, 1731".

Zijpuntgevels met verlaagd aandak en vlechtingen. Dieper in en lagere bakstenen aanbouw (rechts) met houten blokkozijn.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nummer 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • Brochure Open Monumentendag, 14 september 2003.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie