Landhuis den Hul

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Hul

Beschrijving

"Den Hul", volgens de overlevering het voormalig buitenverblijf, mogelijk jachtpaviljoen, van de bisschoppen van Doornik. Gebouwd tussen 1780-1785 door prins Willem Florentin de Salm-Salm, bisschop van Doornik en heer van Sint-Denijs. Vermoedelijk was het buitenverblijf in oorsprong gelegen in een partij bos en flankeerden twee vleugels de polygonale toren en had het geheel een bekronende gaanderij. In 1798 werd het gebouw samen met andere bisschoppelijke goederen, door de Fransen verkocht. Louis Declercq kocht het paviljoen aan. In 1854 kocht notaris Opsomer het aan. Hij liet het kasteeltje verbouwen tot toren met een vleugel en verhuurde het als woonhuis. In 1922 werd het aangekocht door de familie Sagaert. In 1999 werd het opnieuw verkocht en nu wordt het gerestaureerd.

Octogonale plattegrond met halfrond trappenhuis ten oosten. Baksteenbouw van anderhalve bouwlaag op souterrain met toegangen bekleed met Doornikse steen in de noord- en zuidzijde; leien bedaking. Halfronde en rondboogvensters met vernieuwd schrijnwerk. Souterrain met bakstenen waaiergewelf. Bakstenen spiltrap naar de verdiepingen. Sporen van de oude interieuraankleding onder meer vloer en resten van wandbekleding.

• WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 41-42.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie