Hoeve Marquette

Beschrijving

Historische hoeve "Marquette". Vermeld als "Cense Marquette" op de Ferrariskaart (1770-1778) en afgebeeld als hoeve met losse bestanddelen (4) binnen cirkelvormige omwalling. Eveneens weergeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) Ferme Mullie en eveneens volledig omwald en bestaande uit losse bestanddelen (5). Nu grosso modo behouden configuratie. Losse, verankerde bakstenen bestanddelen, rond ruim verhard erf met voor de stalvleugel verdiepte, deels omhaagde mestvaalt. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers.

Ten noorden, opvallende boerenwoning gelegen op mote, met kern minstens uit de 18de eeuw, maar met latere aanpassingen. Gewitte lijstgevel op gepikte plint. Hoogopgaand schilddak bekleed met bitumen. Dakvenster met laadluik naar graanzolder. Getoogde muuropeningen met vernieuwde houten kozijnen en luiken; arduinen onderdorpels. Arduinen trapje van drie treden naar voordeur.

Ten zuiden dubbele dwarsschuur met rechts gedichte korfbogige poortdoorgang. Verlaagd pannen zadeldak. Asemgaten in oostelijke zijpuntgevel. Aansluitende stalvleugel in het westen. Bakstenen troggewelfjes tussen ijzeren I-balken, deels behouden slieten. Ten oosten bakhuisje en recenter nutsgebouw.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 48-49.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie