Hoeve in de deugdzonden

Beschrijving

Hoeve "In de deugdzonden" of "Zandbeekhoeve" zie houten naambord. Site al weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769): omwalde hoeve met losse bestanddelen. Als omwalde hoeve met U-vormige opstelling weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een gelijkaardige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt het boerenhuis in 1878 uitgebreid en vermoedelijk verhoogd. In 1883 worden twee kleinere volumes opgetrokken onder meer bakhuisje.

Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom deels verhard erf. Ten noorden boerenwoning van anderhalve bouwlaag. Zadeldak met bekronende dakruiter. Erfgevel met vernieuwd parement en aangepaste muuropeningen. Straatgevel geritmeerd door getoogde, getraliede muuropeningen. Ten oosten langgestrekte stalvleugel met overkragend zadeldak met houten sierlijst. Centraal hoger opgetrokken poortgebouw dat toegang geeft tot het erf. Korfbogige poortopeningen onder druiplijstje. Ten westen dubbele dwarsschuur gedateerd 1876 zie. arduinen jaarsteen. Tussen de twee korfbogige poortopeningen, wagenhuis; bakstenen troggewelf tussen ijzeren I-balken. Rechts geïncorporeerde varkensstallen met troggewelfjes en bakstenen vloertje. Vlechtingen in linkerzijpuntgevel. Ten zuidoosten alleenstaand bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Sint-Denijs, 6de afdeling, sectie E, 1ste blad, perceelnr. 209.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1878/13, 1883/86.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 56, Landboek van Sint-Denijs (Vlaanderen), 1769, opgemaakt door J.B. Van Huffel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

De hoeve is gerenoveerd met enkele aanpassingen aan de hoevegebouwen, waaronder een verhoging van de boerenwoning met vernieuwde muuropeningen.