erfgoedobject

Meisjesschool

bouwkundig element
ID
81330
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81330
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige meisjesschool, nu ontmoetingscentrum Ter Streye. Deel uitmakend van het klooster van de Zusters van Liefde zie Koffiestraat. In 1811 oprichting van armenschool, door weduwe J.-B. Vanhuffel-Decock en haar dochters. In 1815 werd de stichting overgedragen aan de Gentse kanunnik Triest, stichter van de congregatie van de Zusters van Liefde van Gent. In 1821 wordt de school uitgebreid met een pensionaat voor meisjes en zondagsschool. In 1839 gevolgd door een speldenwerkschool en een jaar later een weeshuis. In 1842 wordt het hoofdgebouw opgetrokken langs de Koffiestraat. In 1893-1900 gevolgd door verdere uitbreidingen, onder meer rustoord. Vanaf 1928 telde het instituut zeven klassen met onder meer een huishoudschool. Van 1921 tot 1937 ook onderdak voor onopvoedbare kinderen, komende uit het gesticht van Lokeren. In 1943 worden er technische klassen ingericht. Gedurende de Tweede Wereldoorlog geven de gebouwen onderdak aan een kolonie van krijgsgevangenen. In 1864 ontstaat de afdeling "Hogere secundaire beroepsschool" voor sanitaire helpsters. In 1971 verlaten de Zusters van Liefde Sint-Denijs en wordt het klooster met bijhorende gebouwen, met uitzondering van de meisjesschool, afgebroken.

Aan de straat gelegen tweedelige langgestrekte bakstenen klassenvleugel van één (links) en twee bouwlagen (rechts). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Gevelritmering door later geblindeerde steekboogvensters. Rechthoekige bovenvensters onder latei; vernieuwd schrijnwerk. Lage vleugel met centrale poortdoorgang, geeft uit op binnenplein met recente uitbreiding naar ontwerp van architect J. Bulcke (Ieper) en dienst doende als feestzaal.

  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 44-45.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meisjesschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81330 (Geraadpleegd op 14-05-2021)