Beschrijving

Dorpswoning met aangepaste gevel uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, maar met oudere kern zie vlechtingen in linkerzijpuntgevel en dakruiter. Volume vermoedelijk al weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779). Tevens aangeduid op primitief kadasterplan (circa 1835). Volgens de kadastrale gegevens wordt de woning uitgebreid in 1869. In 1942 volgt een tweede uitbreiding en krijgt de woning vermoedelijk haar huidig uitzicht. De woning is dan eigendom van de Zusters van Liefde van Gent en doet dienst als directeurswoning. Gecementeerde verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen); later toegevoegde brede dakkapel. Lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen in vlakke geschilderde omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Sint-Denijs, 6de afdeling, sectie C, 2de blad, perceelnr. 323.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1869/10, 1942/2.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 28.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie