Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Gedenksteen voor militaire slachtoffers van de Eerste van Tweede Wereldoorlog, gelegen aan de voet van de kerkhofmuur. Oorspronkelijk geplaatst in de Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel op de hoek Kerkeberg/ Koffiestraat. In 1926 werd het gedenkteken verplaatst naar de huidige ligging.

Rondbogige, hardstenen gedenksteen uitgevoerd door Viaene-Lagae (Kortijk). Plint met palmtak en wapen van Sint-Denijs in vlakreliëf. Rechthoekige trede met twee paaltjes (oorspronkelijk vier) in de vorm van een obus. Bronzen reliëf, gesigneerd L. BRESSERS, GENT, in de vorm van kruis waarin Christus van het Heilig Hart. Voor hem ligt een getroffen soldaat met lauwerkrans en vaandel. Hij wordt ondersteund door een engel. Daaronder bronzen plaat met links het wapen van Sint-Denijs en rechts het Belgische wapenschild. Op de bronzen plaat: "BIDT VOOR UW BROEDERS DIE STREDEN, SNEUVELDEN VOOR 'T VADERLAND," met daaronder de namen en "AF, H.HART VAN JESUS BESCHERM BELGIË! 300 D.AF". Op de tweede plaat "1940-1945" en de namen.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden…. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 363.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie