Afspanning en schepenhuis

Beschrijving

Voormalige afspanning en schepenhuis van het hoge hof van Helkijn, Sint-Denijs en Bossuit (Doornikse).

Nu eenvoudig burgerhuis met 19de-eeuws uitzicht, maar vermoedelijk met ouder 18de-eeuwse kern. Volume al te herkennen in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Aflijnende geprofileerde bepleisterde kroonlijst. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk; luikduimen. Zijpuntgevels met vlechtingen.

Langgestrekte dwarse vleugel met onder meer poortdoorgang. Nutsgebouw met vlechtingen en arduinen hoekblokken.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Herbergen en herbergleven in Sint-Denijs (1768-1999), Sint-Denijs, 1999, p. 69.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 29.