Hoeve Slavaets

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Slavaets

Beschrijving

Historische hoeve Slavaets waarvan de oudste vermeldingen als "Salvaets", in geschreven bronnen teruggaan tot 1223. Foncier van de gelijknamige heerlijkheid en afhankelijk van de Sint-Salvatorabdij van Ename. In de 15de eeuw wordt de hoeve als volgt beschreven: " behuust met een grooten woonhuse, twee groote scueren, vele stallen, een scoen poorte en andere aysementen ende een vranken beschudde te meulen van brande ...". Weergegeven al gesloten hoeve in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769), evenals op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) eveneens met gesloten opstelling met doorgang ten noordoosten.

Nu, aan de straat gelegen voormalige hoeve met semigesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom erf. Zijpuntgevels met verlaagde aandaken en vlechtingen. Zuidwestelijk poortgebouw tussen dwarsschuur en vernieuwde vleugel, geeft toegang tot het erf. In oksel van poort en schuur Onze-Lieve-Vrouwkapelletje van circa 1945. Ten zuiden, imposante dubbele dwarsschuur geritmeerd door steunberen. Twee korfbogige poorten. Rechts, twee getraliede houten kozijnen. Ten oosten stalvleugel onder zadeldak doorbroken door recente dakkapellen. Verschillende houten blokkozijnen. Ten noorden vernieuwd woonhuis. Nu wordt de hoeve gerenoveerd. Hoeve kon niet bezocht worden.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 56, Landboek van Sint-Denijs (Vlaanderen), 1769, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Sint-Denijs, onuitgegeven, z.p.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 46-47.