Hoeve Ter Klare

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Klare

Beschrijving

Dieper in gelegen hoeve van het semigesloten type "Ter Klare". Historische hoeve vroeger "Kapittelhof" eigendom van de bisschop van Doornik. In het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779) aangeduid als "Ferme de monseigneur L'Evêque" en met losse bestanddelen rond erf en boomgaard en moestuin opgedeeld in vier perken. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) weergegeven met semigesloten opstelling.

Nu hoeve met laat 19de-eeuws, begin 20ste-eeuws uitzicht. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rond bekiezeld erf. Lange oostelijke erfoprit op het einde gekasseid. Ten oosten brede rechthoekige toegangspoort aansluitend bij het woonhuis. Boerenwoning op T-plattegrond, van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Verhoogde stoep. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei en segmentboog; vernieuwd schrijnwerk. Deur met arduinen hoekblokken. Ten zuiden dwarsschuur met korfbogige schuurpoort. Ten westen stalvleugel met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis. Ten noorden recente stalvleugel.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 40.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie