Meisjesschool van het gehucht De Gaai

Beschrijving

Voormalige meisjesschool van het gehucht De Gaai. School opgericht in 1875-1876 voor de kinderen van de wijken Beerbos, Hoogstraat, Zwijn- of Liefkenshoek. School opgeheven op 1 september 1965.

Onderwijzerswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door fries met uitgelengd dropmotief. Opvallende centrale beglaasde muurnis in omlijsting van zwarte baksteen; heiligenbeeld. Aanpalende lagere klassenvleugel nu met gecementeerde straatgevel. In oorsprong vier venstertraveeën (zie oude foto), heden twee. Zijpuntgevel met witgeschilderd naambord.

• WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 50-51.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie