erfgoedobject

Kapel van de Guldenknok

bouwkundig element
ID
81356
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81356
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Beeldbepalend bedehuisje opgetrokken in 1873 in opdracht van de familie Jean Demeulemeester-Vanhoutte om bescherming af te smeken voor een gezonde veestapel. Oorspronkelijk toegewijd aan het Heilig Hart, nu aan Onze-Lieve-Vrouw. 

Eenbeukige bakstenen kapel met afgeronde apsis; leien zadeldak. Puntgevel met aflijnend friesje bekroond door ijzeren kruis. Rondbogig portaal geflankeerd door pilasters op sokkel en met eenvoudig kapiteel, ijzeren deur. Geveltop met medaillon met onleesbaar opschrift en datum 1873. Bepleisterd en beschilderd interieur; tongewelf. Verschillende heiligenbeelden. Gerestaureerd in 1995.

  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Sint-Denijs, onuitgegeven, z.p.
  • S.N. Historische studie Kapellen Sint-Denijs, Zwevegem, s.d., p. 1-4.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 51.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Dit kapelletje was na een instorting volledig heropgebouwd, op een iets andere plaats. Bij de heropbouw werden niet alle kenmerken hernomen. Zo zijn de pilasters en het aflijnend friesje niet langer aanwezig. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel van de Guldenknok [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.