Twee kruisbomen bij voormalig kruisbeeld

Beschrijving

De twee kruisbomen zijn gekandelaard. De linden bevonden zich oorspronkelijk symmetrisch achter een houten gepolychromeerd kruisbeeld in een groen geschilderde houten omkasting. Het beeld werd in 2006 geïnventariseerd. In 2021 is het niet meer aanwezig. Het beeld dateerde vermoedelijk van vóór 1885.

De linden met het kruisbeeld staan op het voormalig kruispunt van de Zandbeekstraat met de 'sentier nr 76' zoals ingetekend op de Atlas der Buurtwegen. Deze voetweg leidde naar de meer oostelijk gelegen voormalige Sint-Denijsmolen. Het wegkruis staat op de topografische kaart van 1939. De voetweg staat gekarteerd tot en met de topografische kaart van 1969.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • De Gunsch A. & De Leeuw S. 2006: Houten gepolychromeerd kruisbeeld [online], https://id.erfgoed.net/teksten/81361 (geraadpleegd op 1 december 2022).
  • S.N. Historische studie Kapellen Sint-Denijs, Zwevegem, s.d., p. 44.

Auteurs: Vanmaele, Nele