Beschrijving

Dieper in gelegen hoevetje met L-vormige opstelling. Oostelijk erfoprit gemarkeerd door kapel. Site al weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Sterk aangepaste hoeve, vermoedelijk in kern teruggaand tot de 18de eeuw. Ten noorden voormalige boerenwoning, nu leegstaand met oostelijke zijpuntgevel met vernieuwd parement. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met golfplaten. Rechthoekige, getraliede blokkozijnen met tussenstijl. Rechthoekige deur onder houten latei. Ten westen recentere stalvleugel, nu verbouwd tot paardenstal.

Ten oosten, 19de-eeuwse wegkapel waarvan de stichting vermoedelijk veel ouder is. Er staat al een kapel afgebeeld in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen van 1769.

Verankerd bakstenen bedehuisje met gewit parement. Voorgevel opgetrokken in zwarte baksteen en bekroond door fronton dat oorspronkelijk beschilderd was met een oog, heden overschilderd. Twee flankerende pilasters. Opschrift: "O.L.VROUW VAN BIJSTAND B.V.O.". Verdiept portaal met getraliede rondboogdeur. Zijgevels met half cirkelvormige vensteropeningen. Bepleisterd en beschilderd interieur. Recent Onze-Lieve-Vrouwbeeld.

• S.N. Historische studie Kapellen Sint-Denijs, Zwevegem, s.d., p. 47-48.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie