Ferme de l'Arbre

Beschrijving

Historische hoeve, " Ferme de l'Arbre", waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. In 1440 wordt de hoeve vermeld als "te Arbres", door Roger van Izegem verpacht aan Pietere Vanderheaghe. De hoeve is een leen van het Doornikse. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse als "La cense de L'arbre". De kaart toont een omwalde hoeve bestaande uit drie grote rechthoekige volumes en enkele kleinere volumes ten oosten. De site wordt tevens weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) vermeld als "Ferme de l' Arbre"; deels omwalde hoeve met semigesloten opstelling. Poel ten noordwesten.

Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling door latere uitbreidingen. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een heraangelegd gekasseid erf. Lange geasfalteerde erfoprit te westen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Korfbogige poortdoorgang met erboven naambord. Stalvleugel gemarkeerd door steunberen aan de straatzijde. Erfzijde met twee laadluiken. Zijpuntgevel met asemgaten en vlechtingen.

Ten noorden boerenwoning met T-vormige plattegrond, gedateerd 1779 door jaarankers. Zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën + twee opkamertraveeën. Getoogde vensters met arduinen latei en onderdorpels; getraliede T-vensters en luiken. Deurtravee oplopend in dakvensters met laadluik. Deur met gedeeld en getralied bovenlicht; arduinen hoekblokken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak. Ten oosten stalvleugel met aangepaste muuropeningen zie bouwnaden. Rechts tot garage verbouwd wagenhuis. Ten zuiden dubbele dwarsschuur met vernieuwde houten schuifpoorten. Rechts, wagenhuis in korfboognis. Zijpuntgevels met verlaagd aandak en vlechtingen. Straatgevel met gedicht wagenhuis met blokkozijn. Buiten het erf gelegen recente loodsen in het zuiden en westen.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 32-33.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie