erfgoedobject

Parochiekerk Sint Maria Bernarda

bouwkundig element
ID
81373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81373

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk Sint Maria Bernarda (Kloosternaam van Bernadette Soubirous).

Parochiekerk van het gehucht Knokke, dat sinds 1938 aangenomen was als zelfstandige parochie. Bedehuis in neoromaanse stijl, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar plannen van architect Jan Reyntjens (Zwevegem) van 1945 en 1949.
Kerk omgeven door parking. Ten noordwesten urinoir.
De pannen en bakstenen werden geleverd door de nabijgelegen pannenfabriek van Knokke en de steenbakkerij Hanssens-Demeestere.

Niet georiënteerde (west-oost) basilicale kerk met ingebouwde oosttoren; één middenbeuk en twee lagere zijbeuken van vier traveeën; transept van één travee en rechte sluiting; hoofdkoor van twee rechte traveeën en met halfronde koorsluiting.

Donkerrrode baksteenbouw onder zadel- en lessenaarsdaken bekleed met leipannen.
Toren onder stompe leien spits, gemarkeerde door haaks op elkaar geplaatste hoeksteunberen met versnijdingen. Rondboogportaal met erboven verdiept rondbogig tweelicht; top met gekoppelde galmgaten.
Traveeën van schip en zijbeuken geritmeerd door steunberen met versnijdingen en gekoppelde rondboogvensters op afzaten. Eerste travee van de zuidzijbeuk gemarkeerd door rondboogportaal.
Gevels van transept gemarkeerd door drie smalle rondboogvensters en op elkaar gestelde versneden steunberen.
Halfrond blind koor geritmeerd door vlakke pilasters en aflijnende muizentandfries.

Eenvoudig witbepleisterd interieur. Schip geritmeerd door brede segmentbogen. Erboven lichtbeuk met tweelichten. Brede middenbeuk en smalle zijbeuken overwelfd door kruisribgewelf; ribben uitlopend op lisenen. Kruising met centraal medaillon met vergulde stralenkrans en IHS-monogram; herhaald in transeptarmen met respectievelijk MR- en SB-monogram. Brede transeptarmen van één travee. Zuidelijk transept met blinde nis met altaar. Noordelijk transept ingericht als weekkapel, afgesloten door beglaasde segmentbogen. Boven, orgeltribune.

Mobilair.
Eiken 19de-eeuwse preekstoel met op de kuip Heilige Matheus en Heilige Marcus.
In de muren van de zijbeuken ingewerkte vergulde kruisweg van beeldhouwer en siersmid Pedro Bares (Kortrijk); kopie van de kruisweg van Andrea Verrochio.

  • ROOSE-MEIER B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk II, Brussel, 1979, pagina 59-60.
  • VANASSCHE L., Knokke Ons Dorp, Deel 1: Het kerkelijke leven, Zwevegem, 2003, pagina 9, 22, 25.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Parochiekerk Sint Maria Bernarda [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81373 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.