Burgerwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Burgerwoning van circa 1903 in neo-Vlaamserenaissancestijl. Onderkelderd enkelhuis met parement van gediversifieerde baksteen; geblokte arduinen sokkel. Licht vooruitspringende venstertravee├źn uitlopend in trapgevel bekroond door ijzeren sierstuk. Markant tweezijdig erkertje. Rechthoekige vensteropeningen, onder meer stenen kruisvenster; vernieuwd schrijnwerk. Onderdorpels met lekdrempels. Ontlastingsbogen met als mascaron uitgewerkte sluitsteen. Benedenvensters later verbouwd tot winkelpui: uitgewerkte stijlen. Verdiepte rondboogdeur met erboven gedeeld en getralied bovenlicht; voetenschraper links.

• Brugge, Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1903/5.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

Ontwerp door de architect Louis Ernest Charels uit 1903, in opdracht van juffrouw A. Van den Berghe. In spiegelbeeld opgetrokken in vergelijking met het ontwerp.
  • Provinciaal Archief West-Vlaanderen, Archief Architectenbureau Charels, Charels en Hamel, BE PAWV A/K./1165.
Auteurs : Braeken, Jo