Hoeve Goed ter Kerken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Kerken

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Goed ter Kerken", bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig opgesteld rond een verhard (deels gekasseid) erf. Leengoed, behorend tot de dorpsheerlijkheid, afhankelijk van de Gentse Sint-Pietersabdij. Hoeve met herkenbare configuratie reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Noordelijke erftoegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Ten noordwesten het woonhuis met vermoedelijk 18de-eeuwse kern zie hoogopgaand zadeldak, getypeerd door aandaken en vlechtingen in zijpuntgevels. Rechthoekige muuropeningen, aangepast en met vernieuwd schrijnwerk in de erfgevel. Bewaarde houten kozijn-constructies in de achtergevel. Ten westen, laag stalletje, in kern 18de-eeuws. Ten zuidwesten stal uit de 19de eeuw en ten zuidoosten schuur met bewaard stoepje.

• SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 123.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie