erfgoedobject

Hoeve 't Goed Ter Reyen

bouwkundig element
ID
81403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81403

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd. "'T GOED TER REYEN" (zie uithangbord) of "Goed ter Leijen/Leie" (zie literatuur) bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf.

Ter Leijen was tijdens het ancien régime een achterleen van de heerlijkheid Hemsrode, het wordt vernoemd in een 17de-eeuws denombrementen van de heerlijkheid. De Ferrariskaart (1770-1778) toont drie volumes, onder meer het woonhuis en de schuur die deels omwald zijn. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) weergegeven als omwalde hoeve samengesteld uit woonhuis, schuur en stalvleugel, het poortgebouw wordt niet aangeduid op de historische kaarten. Thans, aan de straat gelegen niet omwalde hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw met westelijke erftoegang gemarkeerd door poortgebouw. Ten noorden het woonhuis, ten oosten de schuur en ten zuiden stal. Achter de hoeve, bomenrij (populieren).

Boerenhuis van zeven traveeën getypeerd door aandaken en vlechtingen in oostelijke zijpuntgevel. Vergroot volume, zie bouwspoor in zijgevels. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Poortgebouw met ingewerkte duiventil gemarkeerd door lage steunberen op de hoeken, aandak en vlechtingen in erfgevel. Bewaarde houten kapconstructie bestaande uit een nokgebint met onderliggend schaargebint. Schuur met aflijnende fries getypeerd door asemgaten in de noordelijke zijpuntgevel en stal met bewaard houten gewelf en vlechtingen in zuidelijke zijpuntgevel.

  • SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 113-114.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 148.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve 't Goed Ter Reyen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81403 (Geraadpleegd op 25-06-2021)