erfgoedobject

Burgerhuizen

bouwkundig element
ID
81435
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81435
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee burgerhuizen, oorspronkelijk één woning opgetrokken in 1892 zie kadastrale legger. Bouwheer is Frans Verdonck-Montens, gareelmaker van beroep. In 1912 wordt een rechthoekig volume bijgebouwd. In 1961 wordt de woning opgesplitst. Enkel- en dubbelhuis met vroeg 20ste-eeuws parement van witgeglazuurde tegels verfraaid door het gebruik van geelgeglazuurde tegels.

Tegelfries met florale en vegetale motieven. Gevelbreed reclametegeltableau, tevens twee kleinere tableaus met centraal afbeelding van een palmet in cirkel. Tegeltableau, zeldzaam in het zuiden van West-Vlaanderen, met opschrift "ADOLPHE VERDONCK BREUKBANDMAKER" (korsettenmaker) verfraaid met florale motieven. Tevens eerder uitzonderlijk binnen de Belgische productie en dit door de omvang en de kwaliteit van tekening en belettering. Uitgevoerd in droge lijntechniek, vermoedelijk na 1906 geproduceerd door Helman in Sint-Agatha-Berchem. Thans in slechte staat, de glazuurlaag vertoont fijne haarscheuren. Rechthoekige muuropeningen met bewaarde benedenvensters, nummer 53 met behouden deur met gedeeld bovenlicht en voetenschraper.
Deels gewitte zijgevel met één bewaard venster, tevens behouden luikduimen. Achtergevel van beschilderde baksteen, bewaard houtwerk.

Interieur. Grotendeels aangepast interieur, enkel in de gang bleef de lambrisering en de cementtegelvloer bewaard. Tevens bewaarde binnendeuren.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Aanwijzende tabel, Anzegem, artikelnummer 324.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Anzegem, 1892/10, 1912/97 en 1961/65.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81435 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.