Hoeve Goed te Wulfskerke

Beschrijving

Dieper in gelegen historische hoeve zogenaamd "Goed te Wulfskerke" of "'t Goed ter Mote", zie aanduiding in het landboek van 1782. De hoeve was toen in eigendom van de Heer van Zulte en wordt omschreven als een omwalde hoeve met veel meersen, bos en zaailand met een totale oppervlakte van 20 bunders. De watermolen thans horende bij het "hof ter Walskerke" (zie Kleine Leiestraat nummer 17) behoorde voorheen tot deze hoeve.

Woonhuis van de hoeve reeds afgebeeld bij Ferraris (1770-1778). Als hoeve met omwald opperhof en omwald neerhof met nutsgebouwen aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1845).

Thans niet-omwalde hoeve (omwalling deels gedempt in 1963 en deels in 1982) met behouden woonhuis en schuur, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw. Gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een deels verhard erf.

Oostelijke, tweeledige erfoprit gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Ten westen het woonhuis van zes traveeën, zijgevels getypeerd door aandaken. Ten noorden, vakwerkschuur (zie literatuur) met storende aanbouw onder hoogopgaand pannen zadeldak. Nieuwe loodsen ten noorden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Anzegem, 1963/13 EN 1982/3.
  • SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 96.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 145.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie