erfgoedobject

Hoeve De Barze

bouwkundig element
ID
81466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81466

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historisch waardevolle hoeve zogenaamd "De Barze", deel uitmakend van de kasteelsite Hemsrode, volgens de eigenares daterend van circa 1642. De benaming is afkomstig van l' Auberge, een stopplaats voor de reizigers tussen Kortrijk en Oudenaerde zie bewaarde paardenring in voorgevel.
Losstaande al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rond een bekiezeld erf. Het woonhuis is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), de woning is samen met de stalvleugel herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). De stalvleugel wordt in 1880 uitgebreid met een schuur (zie bouwspoor en mutatieschets kadaster).

Oostelijke erfoprit in het verlengde van een populierendreef, deel uitmakend van de site. Ten oosten het woonhuis, aan beide zijden gemarkeerd door gewitte bakstenen pijler met heiligennis (pijler ten noorden) en bolornament. Ten noorden het wagenhuis en ten westen de stalvleugel met aansluitend schuur, achtergelegen nieuwe loods.

Boerenhuis. Dubbelhuis van zeven traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen onder zadeldak, aan beide zijden uitbouw onder lessenaarsdak. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk naar oud model. Betegelde onderdorpels. Groen-beschilderde luikjes op de benedenverdieping. Achtergevel met deels bewaard 19de-eeuws schrijnwerk.

Volledig vernieuwd interieur, enkel de balkroosterering bleef bewaard. Deels onderkelderd; tongewelf, tevens behouden vloer van blauwe hardstenen plavuizen en arduinen trap. Bewaarde voute met cementtegelvloer, recuperatie uit vernield kasteel.
Zolder met gerecupereerd schaargebint (zie telmerken).

Wagenhuis met aflijnende getrapte fries en drie rondbogige muurnissen met rechthoekige poorten. Vlechtingen bewaard in zuidelijke zijpuntgevel.
Stalvleugel met bewaarde slieten en 19de-eeuwse kapconstructie.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Anzegem, 1880/141.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 153-154.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteel Hemsrode


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Barze [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.