Hoeve Goed ten Bulcke

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Goed ten Bulcke", zie opschrift boven poortdoorgang (erfgevel), heden leegstaand en in vervallen toestand.
De hoeve wordt tijdens het ancien regime in leen gehouden van het leenhof van Zottegem en was ongeveer 17 hectare groot.

Hoeve, ingeplant op een sterk hellend terrein, met 18de-eeuwse kern bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een deels gekasseid erf. Woonhuis en schuur reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), beide volumes zijn samen met drie andere dienstgebouwen aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). De hoeve wordt vermeld als "behuyst pachtgoet genaemt het goed ten bulcke" in het landboek van de gemeente.

Heden hoeve voorzien van twee noordelijk georiënteerde erfopritten, deze ten noordoosten is aangeduid door populieren. Ten noorden het woonhuis met aangrenzend schuurtje en stalletje (later tussengevoegd), ten westen de dubbele dwarsschuur met aansluitend poortgebouw, stalvleugel ten oosten en nutsgebouw centraal op het erf.

Woonhuis van negen traveeën met licht getoogde en rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Twee toegemaakte segmentbogige muuropeningen. Interieur met bewaarde moer- en kinderbalken.

• SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 127-128.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 154.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie