erfgoedobject

Hof ter Schaegen

bouwkundig element
ID
81471
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81471

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Schaegen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historisch waardevolle hoeve zogenaamd "Hof ter Schaegen" of " 't goed van Schaegen". In kern 18de-eeuwse hoeve, vermeld in het landboek van de gemeente (1782). De hoeve vormde in het ancien régime een achterleen van de heerlijkheid Vichte en was in eigendom van de Heer van Schaegen. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als niet omwalde hoeve met als herkenbare volumes het woonhuis en de stalvleugel. Als omwalde site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845), de kaart toont een onbebouwd opperhof en een neerhof met als herkenbare onderdelen, het woonhuis, de stalvleugel en een kleiner nutsgebouw.

Thans hoeve met grotendeels bewaarde omwalling, deels aangegeven door knotbomen. Losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), opgesteld rond een bekiezeld erf. Westelijke erfoprit met naastgelegen wagenhuis waarin voorheen het wapenschild van de familie Pally (of Pallio). Ten noorden het woonhuis en een klein stalletje, schuur ten zuidoosten en stal ten zuiden.

Woonhuis met gewijzigde erfgevel cf. parement, muuropeningen en schrijnwerk. Deur met bewaarde omlijsting waarin datum 1779. Zijpuntgevels gemarkeerd door aandaken en vlechtingen. Eenbeukige schuur met bewaarde kapconstructie onder meer samengesteld uit een nokgebint met steekschoren. Stal met bewaard troggewelf en slieten. Klein stalletje van onbeschilderde baksteen gemarkeerd door vlechtingen in oostelijke zijpuntgevels.

  • SANTENS, F., SPELEERS F., DUCATEEUW E., Historische wandeling door Anzegen, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 100.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., e.a., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 144.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :

Aanvullende informatie

De schuur werd gesloopt nadat hij tijdens een storm was ingestort.
Auteurs : De Houwer, Veerle
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof ter Schaegen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81471 (Geraadpleegd op )