Station Anzegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Anzegem

Beschrijving

Station bestaande uit hoofdgebouw, sanitair huisje, kleine goederenloods en typische betonnen afsluiting.
Zogenaamd staatsstationsgebouw, goed bewaard voorbeeld van de tweede variant (type 1895-in uitvoering R3) van het stationstype van 1881, opgebouwd langs de spoorlijn Anzegem-Ingelmunster die in 1868 tot stand kwam en geëxploiteerd werd door de zogenaamd "Société Générale d'Exploitation". Opgetrokken ter vervanging van een oud station gebouwd door een particuliere maatschappij.

Hoofdgebouw bestaande uit een hoger gedeelte van twee bouwlagen en drie traveeën en twee lagere vleugels van respectievelijk drie traveeën aan de linkerzijde en één travee met aangrenzend hok onder lessenaarsdak aan de rechterzijde. Traveeën gevormd door lisenen verbonden door baksteenfries met muizentand. Gevels van rode baksteen verfraaid door het gebruik van sierankers en het gebruik van blauwe hardsteen voor plint, waterlijsten en sluitstenen van de ronde vensteropeningen. Pannen zadeldaken, omlopende houten geprofileerde dakranden met sierdruiplijstjes. Rechterzijgevel met casement (verdwenen opschrift). Rondbogige en getoogde muuropeningen, oculus in de geveltop van de zijgevels. Deels bewaarde oorspronkelijke glazen perronluifel.

Sanitair huisje en lampenhok, in dezelfde stijl opgetrokken.
Goederenloods, vier traveeën, gevormd door lisenen en één bouwlaag onder zadeldak. Rondbogige muuropeningen met deels bewaard houtwerk. Opschrift "GOEDEREN/..." (moeilijk leesbaar) in zijgevel.

• DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, deel I: 1835-1914, Turnhout, 2002, p. 74-75, 81 en 130.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie