Station Anzegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Anzegem
Deelgemeente Anzegem
Straat Statieplein
Locatie Statieplein 3, Anzegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Anzegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Anzegem (geografische inventarisatie: 01-06-2004 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station Anzegem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Statieplein nummer 3. Station bestaande uit hoofdgebouw, sanitair huisje, kleine goederenloods en typische betonnen afsluiting.
Zogenaamd staatsstationsgebouw, goed bewaard voorbeeld van de tweede variant (type 1895-in uitvoering R3) van het stationstype van 1881, opgebouwd langs de spoorlijn Anzegem-Ingelmunster die in 1868 tot stand kwam en geëxploiteerd werd door de zogenaamd "Société Générale d'Exploitation". Opgetrokken ter vervanging van een oud station gebouwd door een particuliere maatschappij.
Hoofdgebouw bestaande uit een hoger gedeelte van twee bouwlagen en drie traveeën en twee lagere vleugels van respectievelijk drie traveeën aan de linkerzijde en één travee met aangrenzend hok onder lessenaarsdak aan de rechterzijde. Traveeën gevormd door lisenen verbonden door baksteenfries met muizentand. Gevels van rode baksteen verfraaid door het gebruik van sierankers en het gebruik van blauwe hardsteen voor plint, waterlijsten en sluitstenen van de ronde vensteropeningen. Pannen zadeldaken, omlopende houten geprofileerde dakranden met sierdruiplijstjes. Rechterzijgevel met casement (verdwenen opschrift). Rondbogige en getoogde muuropeningen, oculus in de geveltop van de zijgevels. Deels bewaarde oorspronkelijke glazen perronluifel.
Sanitair huisje en lampenhok, in dezelfde stijl opgetrokken.
Goederenloods, vier traveeën, gevormd door lisenen en één bouwlaag onder zadeldak. Rondbogige muuropeningen met deels bewaard houtwerk. Opschrift "GOEDEREN/..." (moeilijk leesbaar) in zijgevel.

  • DE BOT H., Stationsarchitectuur in België, deel I: 1835-1914, Turnhout, 2002, pagina's 74-75, 81 en 130.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Statieplein

Statieplein (Anzegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.