erfgoedobject

Kerk Heilige Theresia van het kind Jezus

bouwkundig element
ID
81500
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81500

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kerk Heilige Theresia van het kind Jezus

Moderne georiënteerde zaalkerk van 1939-1940 naar ontwerp van Remi Delarue (Anzegem).

De inwoners van het gehucht Heirweg ijverden al vanaf 1919 voor de oprichting van een kerk. Noodkerk in 1925 opgetrokken zonder toestemming van de bisschop, erkend in 1926 en uitgegroeid tot hulpkerk. Oprichting van de hulpparochie Heirweg in 1936 en onmiddellijk opmaak van bouwplannen voor een nieuwe (stenen) kerk. De eerste mis in het nieuwe bedehuis wordt in 1940 opgedragen. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog ontplofte er een zware obus in de nabijheid van de kerk.

De plattegrond ontvouwt: schip van drie traveeën, transept van één travee met rechte sluiting, koor met halfronde sluiting. Deels ingewerkte toren op noordwestelijke hoek. Sacristie en dienstgebouwen achter het koor gelegen.

Roodbruine baksteen, portaal met accenten van gele baksteen op plint van geglazuurde tegels. Leien bedaking. Rechthoekige muuropeningen met invulling van glas-in-loodvensters. Westgevel getypeerd door roosvenster.

Interieur. Wanden van onbeschilderde baksteen. Overwelving door bakstenen parabolische gewelven. Bepleisterd koor met alfa- en omegamotief en straalgewelf.

  • SANTENS, F., SPELEERS F., DUCATEEUW E., Historische wandeling door Anzegen, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 103.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerk Heilige Theresia van het kind Jezus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81500 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.