erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
81540
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81540

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve bestaande uit losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf. Woonhuis gedateerd met gevelsteen in deuromlijsting "1876", hoeve met vermoedelijk oudere kern; zie aanduiding van drie volumes op de Atlas der Buurtwegen (circa 1847) en de bewaarde vlechtingen in de noordelijke zijpuntgevel van het lager aangebouwde woonhuis.

Westelijke erftoegang met ijzeren hek, ten noordwesten het woonhuis, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje met ijzeren buisleuningen. Vernieuwd deel van woonhuis ten noorden, schuur ten noordoosten en aangepaste stalvleugel ten zuidwesten.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met aflijnende getrapte fries, licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Deuromlijsting (voor- en erfgevel) in een voor de streek typische omlijsting met oren en neuten en onder druiplijst.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81540 (Geraadpleegd op )