Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Brouwerswoning

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brouwerswoning: tuin

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis met aangesloten dienstgebouw uit 1778 (zie datering voorheen aangebracht op noordelijke gevel?), dwars op de straat ingeplant.

Beeldbepalende ligging in de dorpskern, in een bocht van de weg van Vichte naar Ingooigem, schuin tegenover de kerk. Toegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek. Tweede toegang langs de woning eveneens met ijzeren hek. Geheel aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje. Tuin met beuken en verschillende fruitbomen.

Dubbelhuis met evenwichtig opgebouwde, verankerde witbeschilderde bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog opgaand pannen zadeldak, houten kroonlijst. Vrijwel identieke voor- en achtergevel, geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met behouden 19de-eeuws schrijnwerk, op de benedenverdieping beluikt. Deur in een voor de streek typische bakstenen omlijsting met oren en waterlijst (beschilderd). Fraaie deurwaaier, versierd met geometrische motieven.

Noordelijke zijpuntgevel aangepast in de 20ste eeuw, wijziging naar voorgevel met ingangsdeur en halfronde loggia. De lagere aanbouw van één travee (confer oude postkaart) werd verwijderd.

Interieur. Traditionele dubbelhuisplattegrond met centrale gang, houten trap dwars op de gang geplaatst. Bewaarde vloer van wit en zwart marmer, muren en plafonds voorzien van lijstwerk.

Witbeschilderd, vermoedelijk 18de-eeuws dienstgebouw op gepikte plint. Zuidelijke zijpuntgevel gemarkeerd door steunberen. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met roodbeschilderd houtwerk. Interieur met moutast.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00030.
  • Provinciale Bibliotheek en Cultuurarchief West-Vlaanderen, Brugge, prentbriefkaartencollectie.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel I: Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Brugge, 2001, p. 29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie