Pastorie Sint-Antoniusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Anzegem
Deelgemeente Ingooigem
Straat Pastoor Verrieststraat
Locatie Pastoor Verrieststraat 40, Anzegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Anzegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Anzegem (geografische inventarisatie: 01-06-2004 - 31-12-2006).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Antoniusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 29-11-1985.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In kern 18de-eeuwse pastorie, vermoedelijk in de 19de eeuw verhoogd met een verdieping. Van 1895 tot 1922 woning van priester-schrijver Hugo Verriest. Pastorie geflankeerd door deels bewaarde lage zijgebouwen gelegen ten oosten van de kerk, verscholen achter een omvangrijke voortuin van circa 40 m diep.

Zuidoostelijke toegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Gekasseid pad aangeduid door een dreef van beuken en essen (?), begeleid door een ligusterhaag. Gesloten, vierkante binnentuin, toegankelijk via een ijzeren hek. Binnentuin omsloten door een witbeschilderde bakstenen muur met dito pijlers en ijzeren hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak, centrale ingang met kleine rechte stoep. Vrijwel identieke voor- en achtergevel met rechthoekige beluikte vensters op de licht verhoogde begane grond en eerder vierkante vensters op de bovenverdieping. De oostelijke zijgevel is, vermoedelijk in de 19de eeuw, met verheven baksteenmetselwerk 1786 gedateerd.

Interieur. Dubbelhuisplattegrond met centrale gang en mooie trap met gesculpteerde trappaal. Benedenverdieping met aan de achterzijde, twee salons met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl op de plafonds en de schouwboezems. Eenvoudiger uitgewerkte bovenverdieping. Een balk van de dakstoel draagt de datum 1895, vermoedelijk de datum van een verbouwing.

Links van en dwars op het hoofdvolume aangesloten, vermoedelijk 18de-eeuws laag bijgebouw. Oorspronkelijk ook bijgebouw aan de rechterzijde, maar hier is thans enkel de voorgevel van bewaard.

Pastorietuin omgeven door oude taxushaag. Enkele resterende bomen herinneren aan de vroegere boomgaard.

  • AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00030.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel I: Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roelselare, Tielt, Brugge, 2001, pagina 29.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2006

Relaties

maakt deel uit van Pastoor Verrieststraat

Pastoor Verrieststraat (Anzegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.