is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Sint-Antonius Abt
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Sint-Antonius Abt
Deze vaststelling was geldig van tot
Georiënteerd neogotisch kerkgebouw van 1854-1856 naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk). Het bedehuis wordt opgetrokken ter vervanging van de in 1840 vernielde kerk.
Gebouw met omringende parking met verschillende bomen, onder meer twee treurwilgen aan de westzijde. Omlopend pad van kasseien. Zuidzijde gemarkeerd door twee arduinen grafmonumenten gelegen in een plantsoen afgezoomd met leilinden met name monument ter ere van Hugo Verriest (1840-1922) met deels leesbaar opschrift "ONS VOLK MOET..." en voorstelling van de aanbidding door twee engelen van de Heilige Drievuldigheid (het kruis, de hostiedragende kelk en de Heilige Geest in de gedaante van een duif). Tweede monument voor Stijn Streuvels of Frank Lateur (5/5/1871-15/8/1969) en zijn echtgenote Alida Staelens (2/3/1879-30/1/1975) met opschrift "UIT DIE INGETOGEN STILTE IN HET LICHT ONTSTAAN/ HET GLORIERIJKE LICHT". Tevens grafsteen van Petrus Amandus Valcke (overleden in 1772), pastoor van Ingooigem.
De plattegrond ontvouwt: driebeukig kerkgebouw onder één zadeldak met ingebouwde westertoren, schip van zes traveeën, koor van één rechte travee en driezijdige sluiting. Sacristie op rechthoekige plattegrond ten noordoosten en dienstgebouw eveneens op rechthoekige plattegrond met voorgeplaatste kapel ten zuidoosten.
Rode baksteen op arduinen plint, tevens gebruik van arduin voor onder meer afzaten en dekplaten. Verfraaiing door het gebruik van witte natuursteen voor onder meer de vensteromlijstingen en het maaswerk. Leien bedaking.
Toren op vierkante plattegrond met achtzijdige bovenbouw onder ingesnoerde torenspits met bekronende windhaan. Onderste geleding gemarkeerd door versneden steunberen op de hoeken. Bovenste geleding met gekoppelde galmgaten en torenuurwerken. Portaal met spitsbogige deuropeningen met houten deur met ingewerkt beeld van de Heilige Antonius, tevens spitsbogige muuropening en roosvenster.
Zijbeuken gemarkeerd door spitsbogige muuropeningen. Schip en koor geritmeerd door spitsbogige muuropeningen, in het koor eveneens met neogotisch maaswerk.
Interieur. Bepleisterde en beschilderde wanden, ritmering door spitsbogen opgevangen door achtzijdige pijlers op arduinen sokkels. Overwelving van schip en zijbeuken door kruisribgewelf met grijsbeschilderde gewelfribben opgevangen door schalken. Straalgewelf in koor. Vloer van zwarte natuursteen. Toren met houten mangat.
Mobilair.
Het neogotische meubilair uit de tweede helft van de 19de eeuw bleef grotendeels bewaard.
Eikenhouten altaren. Hoofdaltaar met tabernakel van gepolychromeerd hout vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw. Noordelijk zijaltaar toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw met beeltenis van het Lam Gods op de altaartafel. Zuidelijk zijaltaar toegewijd aan Heilige Antonius Abt. Retabel met voorstelling van de bekoring van de heilige, altaartafel met Antoniusmonogram.
Preekstoel met op de kuip voorstellingen van de evangelisten tussen engelenfiguren.
Twee biechtstoelen, vermoedelijk deels bestaande uit herbruikte delen uit de 18de eeuw. Middenvakken met buste van de Heilige Johannes Nepomucenus of van de boetevaardige Petrus.
Houten koorbanken met lederen bekleding.
Orgel vervaardigd door Hooghuis (Brugge) van circa 1880.
Marmeren doopvont met koperen deksel uit de 19de eeuw.
Gepolychromeerd houten beeld van Heilige Antonius uit de 16de eeuw (?).
Glasramen met geometrische motieven.
Kapel, aansluitend bij het kerkgebouw ten noordoosten. Bedehuis op rechthoekige plattegrond, puntgevel doorbroken door spitsbogige muuropening met geriemde omlijsting en druiplijst. Laag ijzeren hek. Beschilderd en bepleisterd interieur, beeld van gekruisigde Christus (zonder kruis). Achterwand met opschrift "ECCLESIA INGOYGHEM DICATA ANTONIO PASTORE P.A. VALCKE PER YLLUSTRISSIMUM DOMINUM J.B. MALOU SACRATA".
Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In 1859 bouwde Louis-Benoit Hooghuys een nieuw orgel voor de parochiekerk. Er zijn slechts enkele lichte wijzigingen (vermoedelijk eerste helft 20ste eeuw) aan het instrument geschied.
Is deel van
Stijn Streuvelsstraat
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerk Sint-Antonius Abt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81580 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.