Kapel Ter Nood van 1951

Gemeente Anzegem
Locatie Waashoek zonder nummer, Anzegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Anzegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Anzegem (geografische inventarisatie: 01-06-2004 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Ter Nood van 1951

Beschrijving

Waashoek z.nr./ Tjampensstraat. Kapel z.g. "TER NOOD" van 1951 cf. gevelsteen. Bedehuisje van rode baksteen op tweeledige plattegrond, pannen zadeldak. Puntgevel doorbroken door boogvormige muurnis met calvarie en opschriften "IN ONZEN NOOD HEER ONTFERM U ONZER" (bovenaan) en "MET AL VERGRUIZELDEN EN VERZWONDEN/ TE NIETE WAS'T EN AL VERGAAN/ MAAR PAL EN BIJNA ONGESCHONDEN/ BLEVEN HLM (?) MUUR EN KRUISSE STAAN" (onderaan).
Zijgevels en achtergevels met nissen uitgewerkt, beelden van H. Arnoldus (links), H. Antonius (rechts) en Maria met kind (achterzijde).
Bewaard houten bidbankje voor de kapel.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie