erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
81625
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81625

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Ter Haeghen", met opper- en neerhof en achtvormige omwalling. Op dat Atlas der Buurtwegen (circa 1846) weergegeven als "Ferme Maelzaeke", eveneens met achtvormige omwalling, maar de bebouwing op het opperhof is verdwenen.

Heden is de omwalling verdwenen en heeft de hoeve een aaneengesloten U-vormige opstelling. Gewitte verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Stoepen van baksteen en kasseien. Ten noorden boerenhuis van zeven traveeën, waarvan twee deurtraveeën met getoogde deuren in typische omlijsting van zwarte baksteen.

Ten oosten schuur, gemarkeerd door vooruitspringende poorttravee met korfbogige poortdoorgang. Aangepaste muuropeningen. Ten zuiden stalvleugel met afgeronde hoek aan de erfzijde. De stalvleugel wordt geflankeerd door een iets zuidelijker geposisioneerd poortgebouw met rechthoekige poortdoorgang. Gekasseide vloer.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81625 (Geraadpleegd op )