Kruisbroekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kruisbroekhoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Kruisbroekhoeve". Voormalige historische hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als deels omwalde hoeve met U-vormige opstelling. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als "Ferme van Tieghem" en met vierkante omwalling en L-vormige opstelling. In het ancien régime lag de hoeve op het grondgebied van de gemeente Kerkhove (Avelgem).

Heden gewitte losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom bekiezeld erf. Resten van omwalling ten zuiden.
Ten noorden aangepast boerenhuis met rechthoekige vensteropeningen die verlengd zijn tot op de grond. Vernieuwde deur in omlijsting van zwarte baksteen.

Ten westen 19de-eeuwse schuur met vernieuwd spant. Ten zuiden 20ste-eeuws wagenhuis.
Ten oosten vermoedelijk 18de-eeuws nutsgebouw (waarschijnlijk voormalig poortgebouw) met aansluitende bakstenen erfpijlers.
Ten zuidoosten tweeledig bakhuisje met aflijnende geprofileerde fries.

Aan de straat gelegen kapelletje met vernieuwd bakstenen parement. Puntgevel met rondbogig portaal.