erfgoedobject

Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

bouwkundig element
ID
81661
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81661

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen, gesigneerd "J. POLLET, AVELGEM". Opgericht in 1905 en vanaf de Eerste Wereldoorlog gewijd aan de gesneuvelden en opgeëisten. In oorsprong standbeeld van Sint-Arnoldus te paard op arduinen sokkel. Het oude monument werd vermoedelijk reeds een eerste maal vervangen na de Tweede Wereldoorlog (zie oude prentbriefkaarten).

Het standbeeld werd recent vervangen door een hedendaags beeld. Heden, hoge rechthoekige sokkel uit hardsteen opzij afgewerkt met gecanneleerde posten en bovenaan met afgeronde kroonlijst. Op de voorkant inscriptie: ARNOLDUS KRIJGSMAN-TIEGEM HULDE AAN ZIJNE HELDEN-SOLDATEN-OPGEËISTEN met daaronder de namen uitgehouwen en met verzilverde letters. Op de linkerkant OORLOG 1940-1945, SOLDATEN en BURGERS met daaronder de namen. Op de sokkel bronzen beed van Arnoldus te paard.

  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen., deel 2, Brugge 1996, p. 387-388.
  • VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 124.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81661 (Geraadpleegd op )