Kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Anzegem
Deelgemeente Tiegem
Straat Meuleberg
Locatie Meuleberg 3, Anzegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Anzegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Anzegem (geografische inventarisatie: 01-06-2004 - 31-12-2006).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kunstenaarswoning met atelier Huis Ten Berghe

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Kunstenaarswoning Huis Ten Berghe met hoogstamboomgaard

Deze bescherming is geldig sinds 14-07-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Ten Berghe" zie pilaster. Gaaf bewaarde kunstenaarswoning met atelier gebouwd in 1908 in opdracht van Vital Moreels voor kunstschilder Valerius de Saedeleer, die in de villa verbleef van 1908 tot 1914. Tijdens zijn verblijf kreeg hij onder meer bezoek van Stijn Streuvels en Gustaaf van de Woestijne. Later werd het huis bewoond door dichter Staf Stientjes. Kadastraal onderzoek toont aan dat de woning geen wijzigingen onderging.

Dieper in gelegen woning te midden van omhaagde tuin. Beboomde voortuin met onder meer notelaar. Landelijke cottage opgetrokken in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak doorbroken door klimmende dakkapellen. Witgeschilderd gevelparement op plint van rode baksteen. Rechthoekige vensters met gaaf bewaard schrijnwerk. Afwisselend blok- en kruiskozijnen. Rechts, groot venster verdeeld door houten roedes, dat het atelier van de schilder aanduidt. Venster links met kruiskozijn en luiken. Blokkozijn met diefijzers. Onderdorpels in gebakken tegels, vermoedelijk later roodgeschilderd. Korfboogdeur in traditionele omlijsting van zwarte baksteen. Groen- en witgeschilderd houtwerk.

Achtergevel gekenmerkt door een vleugel van twee bouwlagen en een aanpalend lager volume van één bouwlaag. Vleugel van twee bouwlagen op de bovenverdieping gemarkeerd door pseudo-vakwerk. In oorsprong was de begane grond onbeschilderd zodat de boven- en benedenverdieping van rode baksteen met elkaar contrasteerden zie oude prentbriefkaart (privécollectie). Grijsgeschilderde gecementeerde plint. Rechthoekige vensteropeningen. Deur gevat in omlijsting van zwarte baksteen. Twee flankerende vensters met diefijzers. Lagere vleugel onder sterk hellend dak. Aangepaste muuropeningen.

Behouden interieurindeling. Centrale hal met erachter woonruimte met cementtegelvloer. Behouden grote haard met in de haardbalk gekerfde datum 1908. Links van de woonruimte keuken. Rechts van de hal ruim atelier. De trap achter de keuken leidt naar de bovenverdieping. Kamers gegroepeerd rond centrale hal.

  • VANDEMEULEBROEKE G. & VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, pagina 149.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie

Datum tekst: 2006

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Meuleberg

Meuleberg (Anzegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.