Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige, vermoedelijk in kern laat 18de-eeuwse pastorie, heden deelgemeentehuis. Dieper in gelegen en ten zuiden van de kerk. Voortuintje afgezet door ijzeren hekje. In de tuin recent imposant volume. Vermoedelijk wordt de woning aangepast circa 1899, zie oude prentbriefkaarten en datum in stoeptegels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de pastorie samen met de kerk sterk beschadigd door het oorlogsgeweld. Rond 1948 wordt de schade hersteld.
Dubbelhuis met later (20ste eeuw) gecementeerde lijstgevel van twee bouwlagen. Leien zadeldak bekroond door dakruiter. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Lagere vleugel links en recentere uitbreiding rechts.

Traditionele dubbelhuisplattegrond: centrale gang geflankeerd door verschillende ruimtes.

Deels bewaarde 18de-eeuwse interieuraankleding. Gang met zwarte marmeren vloer met rand van witte marmer; bepleisterd plafond met eenvoudig lijstwerk; centrale rozet. Eenvoudige houten slingertrap. Kamer rechts van gang, aan de achterzijde: bepleisterd en beschilderd plafond verdeeld door centrale moerbalk; eenvoudig lijstwerk. Bepleisterde schouwboezem eveneens met guirlandes. Links van de gang, aan de straatzijde, vermoedelijk voormalige wachtkamer met eenvoudige marmeren schouwmantel geflankeerd door houten kastjes. Vierledige vleugeldeur geeft toegang tot grotere kamer eveneens met eenvoudige marmeren schouwmantel. Op de bovenverdieping eenvoudige 18de-eeuwse paneeldeuren die toegang geven tot de verschillende ruimtes. Trap op de bovenverdieping afgesloten door houten 19de-eeuwse wand. Kamers met eenvoudig bepleisterde plafonds met lijstwerk. Natuurstenen trap leidt naar kelder met tongewelf.
Bewaard kapspant met telmerken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/01275.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie