Handelshuis Nijverheid-Kwartier

Beschrijving

Zogenaamd "NIJVERHEID-KWARTIER" van 1887, zie arduinen gevelstenen. Diephuis met bakstenen puntgevel van drie traveeën en rechts als torentje uitgewerkte deurtravee. In oorsprong twee torentjes met ertussen poorttravee; heden poorttravee en rechtertorentje afgebroken, zie oude foto.

Gevel verfraaid door getrapte fries en cherubijntjes. Getoogde muuropeningen onder druiplijstje en met arduinen sluitsteen. Onderdorpels rustend op natuurstenen consoles. Boven de deur "INGANG" en spitsboognis met voorheen hovenier met inscriptie: "HIER BIJ MIJ GEENEN NOOD GROENTEN EN FRUIT". De afgebroken rechtertoren had in de nis een bakker met inscriptie: "DEN TRAP VOORBIJ VERSCH BROOD KOEKEN VOOR KLUITEN" (zie nummer 20) en boven de deur cartouche met "OPGANG".

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie