P.D. Corsetten-fabriek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Denderleeuw
Deelgemeente Denderleeuw
Straat A. Rodenbachstraat
Locatie A. Rodenbachstraat 25, Denderleeuw (Oost-Vlaanderen)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Denderleeuw (actualisaties: 04-12-2006 - 05-12-2006).
  • Adrescontrole Denderleeuw (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Denderleeuw (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige "P.D.-Corsetten"-fabriek, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen constructie met nok loodrecht op de straat, geschikt aan weerszijden van een zware toegangspoort waarachter bedieningsweg; links krachtcentrale van anderhalve bouwlaag, één travee en rechts het productiegebouw, drie en halve bouwlaag, twee traveeën, beide onder zadeldaken. Door de nok van de krachtcentrale: ingebouwde ronde fabrieksschouw. Natuurstenen plint en opmerkelijke wijze waarop het horizontalisme ingevoerd wordt in een gevel die door bouwhoogte het straatbeeld domineert: horizontale banden van bleke baksteen en druiplijsten die om de getoogde vensters en rondboogvormige zolderramen lopen; lekdrempels van hardsteen. Steigergaten opgevuld met gietijzeren leeuwekoppen (zijgevels). Na het buiten gebruik stellen van het complex deed de krachtcentrale gedurende enkele jaren dienst als kerk.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Denderleeuw

Denderleeuw (Denderleeuw)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.