erfgoedobject

P.D. Corsetten-fabriek

bouwkundig element
ID: 8171   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8171

Beschrijving

Voormalige "P.D.-Corsetten"-fabriek, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen constructie met nok loodrecht op de straat, geschikt aan weerszijden van een zware toegangspoort waarachter bedieningsweg; links krachtcentrale van anderhalve bouwlaag, één travee en rechts het productiegebouw, drie en halve bouwlaag, twee traveeën, beide onder zadeldaken. Door de nok van de krachtcentrale: ingebouwde ronde fabrieksschouw. Natuurstenen plint en opmerkelijke wijze waarop het horizontalisme ingevoerd wordt in een gevel die door bouwhoogte het straatbeeld domineert: horizontale banden van bleke baksteen en druiplijsten die om de getoogde vensters en rondboogvormige zolderramen lopen; lekdrempels van hardsteen. Steigergaten opgevuld met gietijzeren leeuwekoppen (zijgevels). Na het buiten gebruik stellen van het complex deed de krachtcentrale gedurende enkele jaren dienst als kerk.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: P.D. Corsetten-fabriek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8171 (Geraadpleegd op 13-07-2020)