Kasteeldomein Beukenhof

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Beukenhof

Beschrijving

Kasteel zogenaamd "Beukenhof", vroegere benamingen zijn onder meer kasteel Wielemans of kasteel M. Moreels, opgetrokken in 1876 in opdracht van burgemeester K. Vlieghe. Volgens de kadastrale legger wordt het in 1880 opgetrokken. Koetshuis en stal volgen in 1883. In dat jaar aangekocht door G. Moreels uit Tiegem. Na 1901 deed het dienst als buitenverblijf. Het koetshuis en de stal worden uitgebreid in 1909 en krijgen dan hun huidig uitzicht. In 1973 wordt het domein aangekocht door de gemeente. Thans deels uitgebaat als cafetaria. Gerenoveerd in de loop van 2005.
Kasteel gelegen in park met oud bomenbestand en gedeeltelijk afgezoomd door haag. Conciërgewoning ten noordwesten en koetshuis ten zuidwesten. Noordelijke toegang aan de zijde van de Beukenhofstraat gemarkeerd door pijlers van baksteen en natuursteen en ijzeren hek met de initialen "VC". Rechterpijler met datum "1877". Tweede toegang ten oosten (Kerkdreef) gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Domein aan de Beukenhofstraat van de straat afgezet door laag muurtje van arduin en baksteen.

Kasteel. Imposant eclectisch gebouw van rode baksteen met rijkelijk gebruik van arduin voor onder meer plint, hoekkettingen, waterlijsten, deur- en vensteromlijstingen, balkon en bordes. Leien bedaking doorbroken door verschillende dakkapellen, combinatie van schilddak en tentdak met sierlijke vorstkam. Torens onder afgeknotte tentdaken. Vooruitspringende deurtravee oplopend in driehoekig fronton, doorbroken door dakvenster onder gebogen fronton. Travee getypeerd door dubbel bordes en balkons met balusters of smeedwerk. Sierlijk uitgewerkte vensteromlijstingen, op de eerste bouwlaag onder gebogen fronton ondersteund door consoles. Vensters op de tweede bouwlaag in geprofileerde omlijsting met oren en sluitsteen. Keldervensters voorzien van dievenstaven. Zij- en achtergevels in dezelfde stijl uitgewerkt. Muuropeningen in geblokte omlijsting van arduin of met arduinen druiplijst en sluitsteen. Zijgevel (zuidzijde) met driezijdige houten erker.

Het interieur bleef deels bewaard. Volledig onderkelderd, voormalige dienstruimtes met behouden cementtegelvloeren en lambrisering van geglazuurde tegels. Begane grond met centrale hal, omgeven door verschillende salons. De ruimtes hebben behouden vloeren (parket en marmer) en plafonds met decoratief lijstwerk. Tevens behouden binnendeuren voorzien van fraai uitgewerkte supraportes. Verschillende marmeren haarden bleven bewaard. Vensters met deels bewaard binnensluitwerk. Houten slingertrap naar de eerste verdieping. Eerste en tweede verdieping met eenvoudig uitgewerkte kamers met behouden planken vloeren en lijstwerk.

Conciërgewoning. Aan de straat gelegen dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag, van de straat afgezet door ijzeren hekje. Rode baksteenbouw verfraaid door het gebruik van arduin en witte natuursteen. Leien mansardedak doorbroken door drie dakkapellen, waarvan twee oeil de boeufs met arduinen omlijsting.

Koetshuis. Vrijstaand volume van roodbeschilderde baksteen verfraaid door het gebruik van sierankers, cementtegels en arduin. Pannen zadeldak met sierlijke vorstkam. Aangesloten volume met sierlijk uitgewerkte zijgevels (aan één zijde gecementeerd) oplopend in versneden puntgevel bekroond door trapgevel en verfraaid door bolornamenten. Licht getoogde muuropeningen, deels met vernieuwd schrijnwerk.

Park. Middelgroot park in landschappelijke stijl naar gewijzigd laat 19de-eeuws concept, plaatselijk gemodelleerd reliëf met verdiepte gazonpartijen en bomengroepen (onder meer Plataan en Bruine beuk), ijskelder met toegang in rotsimitatie, eenvoudig houten paviljoen met betonnen sokkel en afsluitende haag, deels uit Liguster, deels gemengd met Beuk en Haagbeuk. Oudere parkbosranden met onder meer Linde, Beuk, Zomereik, Tamme kastanje, Witte paardekastanje en Haagbeuk, in de struiklaag aangevuld met Sneeuwbes, Aalbes, Hulst, Taxus en Rododendron. Kruidlaag met Bosanemoon, Sneeuwklokje, Speenkruid en Bleeksporig bosviooltje. Bewaarde ijzeren lantaarn.

• Kadasterachief West-Vlaanderen te Brugge, 209: Aanwijzende tabel, Vichte, artikel 233.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vichte, 1909/14.