erfgoedobject

Landhuis gedateerd 1906

bouwkundig element
ID
8173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8173

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand neogotisch gebouw van twee verdiepingen met sierlijk volumespel, gelegen in een grote tuin met toegang via een ijzeren hek. Baksteenbouw met gebruik van arduin voor afwerking van de onderdelen. Natuurstenen plint. Voorgevel van drie brede traveeën; hoekrisalieten uitlopend op trapgevel; ANNO/ 1906 op gevelsteen in linker trapgevel. Middentravee van voorgevel bekroond met een getrapte dakkapel. Omlopend cordon tussen de bouwlagen. Sierlijke muurankers. Voornamelijk kruiskozijnen en drielichtvensters met horizontale banden in het verlengde der dorpels. Portiek met gekoppelde spitsbogen op vereenvoudigde neogotische zuilen, arduinen trap met balustrade. Zijgevels gemarkeerd door een middenrisaliet met trapgevel.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het landhuis, heden zogenaamd 't Kasteeltje, en de omliggende tuin kregen een publiek karakter. Door de heraanleg van de tuin verdween het ijzeren hek aan de straat.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis gedateerd 1906 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.