Teksten van Vichte Military Cemetery

Vichte Military Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats, gelegen in een woonwijk op het gehucht Olekebos, ten westen van het centrum van Vichte, te bereiken via de Elf Novemberlaan.

Het station van Vichte kon op 20 oktober 1918 (tijdens het Geallieerd Bevrijdingsoffensief) op de Duitsers veroverd worden door het ‘Royal Newfoundland Regiment’. Twee dagen later kon het dorp van Vichte ingenomen worden door het ‘9th (Scottish) Division’. De eerste doden op Vichte Military Cemetery werden in oktober 1918 begraven in perk I (rijen A, B en deels rij C): ze behoorden tot de Britse 9de en 31ste divisies. Na de wapenstilstand werden nog 138 graven uit de slagvelden in de omgeving naar deze begraafplaats geconcentreerd. In juni 1933 werden er 32 doden van het kerkhof van Zwevegem herbegraven op de Britse militaire begraafplaats van Vichte. Ook het enige Britse graf op het kerkhof van Vichte werd overgebracht.

Nu liggen er 236 militairen uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waarvan er 224 afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan 56 ongeïdentificeerd). Daarnaast zijn er nog 12 doden, afkomstig uit Canada (1) en Newfoundland (11), waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden. Ten slotte zijn er nog twee Britten (waarvan 1 onbekend), die tijdens de Tweede Wereldoorlog gestorven zijn.

De begraafplaats is aangelegd door W.H. Cowlishaw.

Kenmerken

Begraafplaats met een oppervlakte van 1.097m² en een bijna rechthoekige plattegrond, omheind door een lage, bakstenen muur met witte dekstenen. Naast het tweeledig ijzeren toegangshek is in een witte steen “Vichte Military Cemetery” gegrift. Net tegenover de toegang staat een bakstenen schuilgebouw afgewerkt met witte natuursteen met plat dak, registerkastje, zitbank, landplaten en het opschrift ‘1917-1918’ in de witte daklijst. De achterzijde van het gebouw is afgesloten (dienstruimte). Het offerkruis (type A1) wordt geflankeerd door twee esdoorns. Een metalen informatiebord is bevestigd op een lage, schuine tafel. De korte rijen met typische ‘headstones’ zijn onderverdeeld in vijf perken en worden getooid met bloemperken.

• Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oud en nieuw register, informatieborden, website).
  • BOGAERT J. 1993: In het spoor van de negende (Schotse) divisie, Shrapnel 4.
  • BOGAERT J. 1993: Deel 1. Tussen Leie en Schelde in 1918, Shrapnel 4.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002409, Britse Militaire Begraafplaatsen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Vichte Military Cemetry ()

"Vichte Military Cemetry". Militaire begraafplaats met 236 graven van voornamelijk Britse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en twee uit de Tweede Wereldoorlog. Kerkhof getypeerd door de karakteristieke bestanddelen eigen aan dit type met name de lage omheiningsmuur, de eenvoudige zerken, de "Stone of Remembrance" en de "Cross of Sacrifice".

Auteurs:  De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie