Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk

Gemeente Anzegem

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk

Typologieparochiekerken
Dateringna WO II

Oudenaardestraat zonder nummer. Sint-Stephanus en Sint-Theodoricuskerk
Moderne georiënteerde zaalkerk van 1962 naar ontwerp van C. Vastesaeger. Campanile op zuidwestelijke hoek van latere datum.
De nieuwe kerk komt er op initiatief van een speciaal opgericht bouwcomité onder voorzitterschap van E. Bekaert en van het gemeentebestuur met burgemeester C. Matthys. Inzegening op 7 oktober 1962 door Mgr. Desmedt, bisschop van Brugge.
Bedehuis met rechthoekige plattegrond, bruine baksteen horizontaal belijnd door betonnen muurbanden, tevens gebruik van glasdallen. Inkompartij gemarkeerd door luifel, deur geflankeerd door glas-in-beton.

Interieur. Muren van bruine baksteen, deels opengewerkt door brede vensterpartijen. Houten wand achter het altaar. Vlak houten plafond ondersteund door ijzeren balken.
Twee brandglasramen uit de oude kerk staan museaal opgesteld.

• BLOKEEL L., Van der Vichte, de gemeente, de parochie, de heerlijkheid, het geslacht, Vichte, 1975, pagina 112-113.
  • ROOSE-MEIER, B., VERSCHRAEGEN H., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Kanton Kortrijk II, Brussel, 1979, pagina 54-55.

Bron: De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: De Gunsch, Ann & De Leeuw, Sofie