erfgoedobject

Villa Zonnekracht

bouwkundig element
ID
81796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81796

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonnekracht
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonnenkracht
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Zonnekracht", zie hoog-reliëf van poortje. Buitenverblijf en atelier van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn (1894-1962). Hij maakte in 1928, door een bezoek aan Staf Stientjes kennis met Tiegem en vond de streek zo inspirerend dat hij besloot hier zijn zomeratelier te bouwen. Atelier en woning gebouwd in twee fases naar ontwerp van architect L. De Munnynck, in nauwe samenspraak met de opdrachtgever.
Het oorspronkelijke L-vormige volume, dat bestond uit een ontvangst- en tentoonstellingsruimte op de begane grond en atelier en slaapkamer op de bovenverdieping, werd volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1931. In 1935, werd het volume sterk uitgebreid met onder meer een nieuw atelier (cirkelvormig volume) en tentoonstellingsruimte op de begane grond. Men kan de twee fases onderscheiden door het verschillend gebruik van baksteen.

Kunstenaarsatelier omgeven door omhaagde tuin. Houten hek tussen twee polygonale bakstenen pijlers.
Kubistische woning, bestaande uit verschillende in elkaar grijpende geometrische bakstenen volumes variërend van één à twee bouwlagen. In het noorden volume op cirkelvormige plattegrond, atelier. Voorgevel gemarkeerd door betonnen, witgeschilderde luifel als visueel verbindend element van het oude en nieuwe deel.
Voormalige toegang uitgebreid met driehoekig volume. Nieuw portaal links met afgeknotte lancetboogdeur.
Rechthoekige vensters die verticaal of horizontaal zijn ingebracht. Het buitenschrijnwerk was naar verluidt groen en wit geschilderd.

In het interieur worden de twee bouwfases aangeduid door het verschillend kleurgebruik van de vloertegels: rode cementtegels voor de eerste fase en grijze cementtegels voor de tweede fase. Gaaf bewaarde interieurindeling en -aankleding. Grotendeels behouden binnenschrijnwerk. Brede L-vormige gang, die het nieuwe en oude volume met elkaar verbindt. De gang doet tevens dienst als galerij en wordt verlicht door verschillende lanterneau's. Vloer bekleed met grijze cementtegels. Centraal trappenhuis, met voormalige toegang tot de woning. Bakstenen trap naar de bovenverdieping met voormalig atelier, heden slaapkamers. Atelier op cirkelvormig grondplan met aansluitend rechthoekig volume: schildersatelier en beeldhouwersatelier. Heden opgesplitst in twee ruimtes en nu respectievelijk dienst doende als zit- en eetkamer. In het voormalig beeldhouwersatelier poort naar een afgietkamer. Beide ruimtes worden verlicht door een bovenlicht. Verschillende werken van de kunstenaars zijn nog aanwezig in de woning.

  • Kadaster West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen, 1931/nummer 4, 1935/nummer 4.
  • VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 187.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In de inventaristekst van 2006 werd de naam van de villa fout gespeld. Het is niet 'Villa Zonnenkracht', maar 'Villa Zonnekracht'. Deze tikfout werd gecorrigeerd in 2023-24.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Zonnekracht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.