U-Vormige hoeve (voormalige)

Beschrijving

Voormalige U-vormige hoeve, met de open zijde van het erf naar de straat toe gelegen en daar gedeeltelijk afgesloten door een stal. De inplanting is oud: reeds op de Ferrariskaart (1771-1777) staat de hoeve als U-vormig weergegeven, en eveneens in de Atlas van de Buurtwegen (1841-1844).

In zijn huidige vorm dateert ze uit eind 18de of eerste helft 19de eeuw. De Zzuidwestvleugel wordt nu ingenomen door een recent gebouw, behorend tot het aanpalend perceel. Achteraan het erf bevindt zich het woonhuis, vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met oorspronkelijk lemen, thans grotendeels bakstenen vullingen, op een vrij hoge, gecementeerde stoel. Ankerbalkgebint, waarschijnlijk gewijzigd. Drie aangepaste vensters en een deur in de rechtertravee; aanleunend bij laatstgenoemde, een voetgangersdoorgang naar de velden.

Rechts van het erf, haaks op het woonhuis, dwarsschuur van stijl- en regelwerk met lemen vullingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen); pannen beschieting van de zijgeveltop aan straatzijde. Schuurpoort en twee aanleunende staldeuren.

De stal aan straatzijde was oorpsronkelijk niet zo lang; het oudste gedeelte is van stijl- en regelwerk met lemen vulling, de verlenging is van baksteen en dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.