Directeurswoning fabriek Flandria

Beschrijving

Woonhuis en bijhorende werkhuizen van "Flandria", fabriek van wasmachines en drogers. De fabriek wordt in 1920 opgericht door Camiel Vanmaercke. Het bedrijf wordt stopgezet in 1982. Huidige pand van circa 1940 gesigneerd: "L. VANMAERCKE ARCH KORTRIJK". Langgestrekte gevel van gele baksteen, getypeerd door de rechthoekige erker met aansluitend balkon. Rechthoekige vensters in betonnen omlijsting. Rondboogportaal. Rechts, hoger opgetrokken poorttravee met thans witgeschilderd naambord. Leidt vermoedelijk naar de dieper in gelegen voormalige werkhuizen.

• Dit is West-Vlaanderen, deel III, Sint-Andries, 1962, p. 1847.
  • VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 240.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

Op basis van de vergelijking van luchtfoto's 1979-1990 en recentere luchtfoto's kan vermoed worden dat de werkhuizen inmiddels afgebroken zijn.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 1979-1990 en 2000-2003, Westdorp 59 Tiegem [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 9 juni 2022).