Teksten van Ommegangkapel van 1838

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81816

Ommegangkapel van 1838 ()

Betreedbare ommegangskapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-Halle, gelegen aan de hoek van de Lenniksesteenweg en de Astridlaan, gebouwd door burgemeester H. Hannecart in 1838.

Ommegangskapel deel uitmakend van de zogenaamde "weg-om", een ommegang van circa 5 kilometer, vertrekkend van aan de Basiliek in zuidwestelijke richting, lopend door het oorspronkelijke kouterland van Sint-Waltrudis die rond 650 haar Halse domein schonk aan de door haar gestichte abdij te Bergen. De weg-om behoort bij de oudste processiewegen van het land: geschreven vermeldingen van de "weg-om" zijn bewaard vanaf 1335, en op alle oude kaarten komt hij voor. De weg loopt langs velden en weilanden, gedeeltelijk tussen hagen, grotendeels op het gehucht Elbeek. Talrijke kapellen werden langs deze ommegang gebouwd. Ze dateren uit de 18de tot de 20ste eeuw, of hergebruiken een oudere steen. De oudere kapellen werden meestal opgericht door buurtbewoners, terwijl de recentere vaak werden gebouwd door Halse verenigingen. De oudste kapellen bevinden zich in de Elbeekstraat en de Beertsestraat. De meeste kapellen zijn gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

Opgericht in 1838 in opdracht van Hyacinthe Theodore Hannecart, burgemeester van Halle tussen 1841-1843, als dank voor de geboorte van zijn zoon. De onofficiële reden zou zijn dat hij wou vermijden dat een spoorlijn door zijn domein zou worden aangelegd. Oorspronkelijk bevond de kapel zich aan de toegangspoort van Hannecarts kasteel ‘La Tourelle’ (Kasteel van ’t Torentje), maar ze moest wijken bij de aanleg van een nieuw park rond het domein toen dat in handen kwam van burgemeester Blondeau. De kapel werd met zijn instemming verplaatst naar de overkant van de straat. Sinds 1952 is de Don-Boscoschool gevestigd op de site van het buitengoed. De kapel was achtereenvolgens het eigendom van de Broeders der Christelijke Scholen, de Paters Assumptionisten, de Salesianen van Don Bosco en van de familie Van Cauwelaert (1988) die ze in 1990 liet restaureren. Sinds 2019 is ze in bezit van de stad Halle. In 2024 stond de stad in voor enkele instandhoudingswerken: de dakbedekking werd vervangen en er werden schilder- en herstelwerkzaamheden aan de gevelbepleistering uitgevoerd. Ook het tongewelf in het interieur werd hersteld en geschilderd.

Gelegen op een spievormig perceel en omringd door lage taxussen en enkele bomen. Naast de toegangsdeur bevinden zich twee hoge taxussen; rechts staat een bank. Grote kapel met driezijdige sluiting onder een zadeldak dat bekroond is met een kruis. Symmetrische opbouw. Spitsboogvormige deur- en raamopeningen en een oculus met glas-in-lood in de voorgevel. De gevels zijn afgewerkt met een pleisterlaag en rondom loopt een arduinen plint. Boven de houten deur, omlijst door blauwe hardsteen, bevindt zich een bovenlicht; de kapel is te betreden via een arduinen trede. In de raamopeningen, omlijst door lokale arkosesteen, zitten diefijzers. Ook de hoekkettingen zijn vervaardigd uit arkose. Boven de deurpartij stond aanvankelijk volgend opschrift: “Marie Immaculee MDCCCXXXVIII

In de kapel links een witmarmeren gedenksteen met daarop: D.O.M./ à la mémoire de Hyacinthe Théodore/ Jospeh Hannecart, ancien bourgemestre de/ Hal, né à Soignies le 6 8bre 1792/ Décédé à Hal le 10 janvier 1861/ Il érigea cette chapelle en 1838/ en l’honneur de l’Immaculée/ Conception de la très Ste Vierge Marie/ R.I.P." Op de muur rechts een gelijkaardige steen met: “D.O.M./ à la mémoire de Madame/ Amélie, Elisabeth Van der Cammen/ veuve en 1e noces de Monsieur J.-B./ J. Vanden Elschen et en 2es noces/ de Monsieur H.T.J. Hannecart/ Née à Hal le 31 décembre 1794/ y décédée le 13 mai 1864/ R.I.P.” Op de voorkant van het altaar: “Tota pulchra es, et macula non est/ in te.

  • VAN DEN WEGHE M.- J. 31 december 1922: De kapellen op den Weg-om, Parochieblad van Onze-Lieve-Vrouw-Halle: Parochie St.-Martinus, 16 nr. 1, 3.
  • RENSON G. 1978: Kapellen en kruisen van Vlaams-Brabant, Brussel.

Auteurs:  Debourse, Mathilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Halle


Je kan deze tekst citeren als: Debourse M. 2024: Ommegangkapel van 1838 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/438138 (geraadpleegd op ).


Ommegangkapel van 1838 ()

Ommegangkapel, gelegen aan de hoek Lenniksesteenweg en Astridlaan. Grote kapel met driezijdige sluiting, gebouwd door burgemeester H. Hannecart in 1838 (gedenksteen binnenin).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Ommegangkapel van 1838 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/81816 (geraadpleegd op ).