Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Diep hoekpand gericht naar Ezelstraat, van drie + drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk), resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1936 naar ontwerp van architect "G. VAN HOUTRYVE / ARCHITECT / BRUGGE" - zie gevelsteen: reconstructie van voorgevel naar voorgaande toestand en gedeeltelijke aanpassing van zijgevels voor nieuwe functie. Voorgevel met twee rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten; boven- en zoldervensters in rondboognissen met maaswerk en afgeschuinde zijkanten. Zijgevel met onder meer spitsboogdeur onder bolkozijn. Verankerde bakstenen tuitgevel achteraan; rechthoekig zoldervenster onder strek. Lagere aanbouw met oude kern zie verankeringen, van drie traveeën onder meer garagepoort; vermoedelijke verbouwing van punt- en lijstgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1141/1935.
  • DEVLIEGHER L., De huizen te Brugge, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 2-3, Tielt, 1975, p. 76 (onder Ezelstraat nummer 52).

Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje